Högås Stuteri

 

Högås Foxy Lady som föl, hösten 2009.

I bakgrunden mamma Simberg Samantha.

Mina tankar om avel

 

På Högås Stuteri föder vi upp ponnyer. Mestadels föds det ridponnyer här, men vi har även producerat en welsh sek B och lite halvblodsavkommor lär nog också dyka upp i framtiden.

 

Drömmen om att bedriva en egen avel väcktes hos mig när jag jobbade i stostallet på Flyinge i mitten på 2000-talet. Jag visste redan att jag ville inrikta mig på att utbilda ponnyer och därför föll det sig naturligt att också avla ponny. Men vilken ras? Jag har aldrig varit speciellt insatt i de ponnyraser som finns och en tid av efterforskning började.

 

Welshen har alltid tilltalat mig, de är så vackra och ädla, men jag ville gärna avla på något med lite mer storlek. Det var då ridponnyn kom in i bilden. Dels tyckte jag att de var mycket vackra och hade precis det jag sökte, typen, prestationen och storleken. Dessutom kunde man ju använda sig både av welsh och halvblod - två raser som verkligen tilltalar mig.

 

Min filosofi är dock att en bra häst alltid är en bra häst, oavsett ras eller storlek. Finns ridbarheten och en god inställning finns det alltid en köpare. Jag försöker att hålla ett öppet sinne och lära mig så mycket som möjligt om alla de olika ponnyrasernas för- och nackdelar. Jag tycker att avel är fantastiskt roligt och inspirerande att hålla på med och jag lägger ner mycket tid på att fundera kring de bästa kombinationerna och blodslinjerna - precis som jag tror att alla avelsentusiaster gör!

 

Klicka här för att läsa om våra nuvarande och tidigare avelsston.

Klicka här för att läsa om de avkommor som har fötts på stuteriet.

 

Högås Vanilla hälsar på sin mamma Lobie för

första gången.

 

Högås Hebe ett halvt dygn gammal.

 

Högås Springsteens första resningsförsök.

Copyright Högås Stuteri 2013 © All Rights Reserved